Spomen-dom blaženoga Alojzija Stepinca

Priča o nasvetijoj krašićkoj kući

Župni dvor u kojem je uzničke dane provodio bl. Alojzije Stepinac (1898. – 1960.) uz supatničku pomoć župnika Josipa Vranekovića (1921. – 1964.) i pomoć sestara SMI nalazi se sa zapadne strane crkve Presvetog Trojstva u Krašiću. Danas spomen-dom, a nekoć mjesto rada, molitve, susreta, smiraja i spokoja; mjesto zatočeništva ali i slobode u Kristu Gospodinu, kamo je prije sedamdeset i tri godine bl. Alojzije došao kao zagrebački nadbiskup i kao zatvorenik na daljnje izdržavanje kazne, odnosno u kućni pritvor, iz lepoglavskog zatvora. Uvijek se rado sjetimo povijesnog dana za Crkvu u Hrvata, 3. listopada 1998., kada je Sveti Otac papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici Alojzija proglasio blaženim. 

Na isti listopadski dan, ali 20 godina poslije, kada je u Krašiću organizirana proslava 20. obljetnice Stepinčeve beatifikacije, Duh Sveti potaknuo nas je da započnemo obnavljati tu najsvetiju krašićku kuću. Učinjeno je sve kako bi ona izgledala kao što je izgledala na početku 20. stoljeća. Puno je dobrih ljudi, i stručnjaka i laika, časnih sestara, institucija i svećenika bilo uključeno u taj veliki trogodišnji projekt. Uređene su sve sobe, Kardinalove (i spavaća i radna) i ona župnika Vranekovića; a za posjetitelje pripremljene su i spomen-sobe časnih sestara. U potkrovlju uređen je prostor od otprilike 100 četvornih metara namijenjen hodočasnicima koji žele znati više. Planiran je i jedan stalni postav o bl. Alojziju Stepincu te postavljanje videozida kako bi hodočasnici mogli pogledati film o Blaženikovu životu. Stubama se ide na prvi kat, a u prizemlju je mala čitaonica gdje će se moći pogledati i svi dosad izdani Glasnici bl. Alojzija Stepinca te nabaviti izdanja Postulature bl. Alojzija. Iz čitaonice izlazi se na bočna vrata gdje se s lijeve strane nalazi mjesto na kojem su časne sestre, nakon što su liječnici ispuštali krv našem Blaženiku, prolijevale tu krv ispred same kuće. Uz to mjesto nalazi se i bista župnika Josipa Vranekovića, čiji je stoti rođendan proslavljen također 2021., dakle u istoj godini kada je blagoslovljen obnovljeni spomen-dom.

Naime, 3. listopada 2021., baš na 23. obljetnicu Alojzijeva proglašenja blaženim u Mariji Bistrici, euharistijsko slavlje i blagoslov spomen-doma u Krašiću predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško. Govoreći o starom župnom dvoru, u kojem je Stepinac proveo posljednje desetljeće života,  istaknuo je kako je blagoslov odgovor srca, a ovaj je dom više od drugih domova. „On nije samo župna kuća, boravište nekih službenika i službenica Crkve; mjesto zajedništva i razmatranja, susretište vjernika sa svojim župnikom. To je dom urezan u mnoga srca: u mekana i topla, u radosna i nježna, ali i u tvrda i okorjela srca. Pokušajmo samo zamisliti kakvim je sve pogledima i osjećajima promatrana ta kuća. Jedni su ju vidjeli kao utočište, drugi kao prijetnju; jedni kao Nadbiskupski dvor, drugi kao uklonjenost iz javnosti; jedni kao strepnju za vlast, drugi kao prostor novih nadanja; neki kao stražarski posao, a neki kao Božji dar.“

Ta župna kuća, posljednje Stepinčevo ovozemaljsko boravište, „ušla je u srca kroz oči krašićkih vjernika, kroz oči svećenika i bogoslova koji su se domišljali kako do Nadbiskupa; kroz oči nalogodavaca koji su ju smatrali prikladnom za kućni pritvor; kroz oči stražara koji su izvršavali naredbe; kroz oči liječnika koji su joj pristupali i radosni i zabrinuti; kroz oči stranih izvjestitelja i čitatelja koji su s divljenjem promatrali jednoga pastira; kroz oči djece koja su znala da ih čeka osmijeh i dar.“, rekao je mons. Šaško. I nastavio: „Svaki sačuvani predmet u spomen-domu govori o djelovanju Duha Svetoga: od liturgijskih i drugih knjiga koje je Blaženik listao i duhom šetao po njihovim slovima do pisaćega stola; i stroja na kojima je prenosio svoju brigu i poticaje; od klecala do umivaonika; od zavoja do bolesničkoga kreveta. Među tim predmetima posjetiteljima obično pozornost privuče krletka, ta snažna slika pomiješanih osjećaja, slika slobode i spašenosti u izvanjskoj neslobodi; slika ljubavi koja želi unijeti radost i slika ograničenosti koja se veseli blizini.“

Čitav prostor zrači toplinom, svjedoči uspomenom i prenosi duboku vjeru i poruku iz mučeničkih Stepinčevih dana. Spomen-dom otvoren je za javnost prema dogovoru, a uvijek za velikih slavlja, rado posjećen od svih štovatelja blaženog Alojzija Stepinca.

 Više u: Godišnjak župa Krašić, Oštrc i Gornje Prekrižje za godinu 2021.; 

https://www.zg-nadbiskupija.hr/blagoslov-obnovljenog-spomen-doma-bl-alojzija-stepinca-u-nedjelju-u-krasicu (14. 6. 2024.)