Objavljeno 10.02.2022

Kategorija : Župne obavijesti

ZAVRŠETAK DEVETNICE UOČI STEPINČEVA U KRAŠIĆU!

Koncelebrirano misno slavlje završetka devetnice za Stepinčevo u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću predvodio je u srijedu 9. veljače dekan Svetonedeljskoga dekanata i župnik Župe Bl. Alojzija Stepinca u Bestovju-Novakima-Rakitju preč. Božidar Cindori.

Uvodeći u misu preč. Cindori istaknuo je da je lijepo biti na ovome svetom mjestu dvostrukog rođenja bl. Stepinca, za zemlju i za nebo. On nam je svijetli primjer kako živjeti, Boga ljubiti i ostvariti pobjednički vijenac, rekao je predvoditelj euharistije.

Propovijedao je župnik in solidum iste župe Ivan Gretić. Osvrnuo se na evanđelje o čistoći, ne izvanjskoj, kako je protumačio, nego o čistoći srca, savjesti, vjerničkog života. Znakovite su Isusove riječi „ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti“. Nakon tih riječi Isus upozorava na ono što izlazi iz čovjeka, to onečišćuje čovjeka. Kaže jedna naša narodna poslovica „Što je prljavo može se oprati osim prljavog jezika“. To bismo danas mogli prereći u izreku sve je čisto ako je srce čisto. Važno očuvati čisto srce pred Bogom, srce slobodno od svake zle namisli, od svakoga grijeha, pojasnio je vlč. Gretić.

Protumačio je da Isus u evanđelju poučava da briga za izvanjsko ne smije biti glavni kriterij kršćanskog života, jer ako se brinemo samo za ono izvanjsko onda se izokreću vrijednosti. Ako zaboravimo ono unutarnje, ako zaboravimo na ljudskost, ljubav prema Bogu i bližnjemu tada su i odnosi među ljudima i odnosi ljudi prema Bogu poremećeni. Ako na mjesto svetoga stavimo nešto što nije sveto tada više nećemo niti primijetiti ono što je sveto. Kada nebitno stavimo na prvo mjesto onda zaboravljamo na ono bitno. Kada nam nebitne stvari postanu važne onda se pogubimo u životu, onda izgubimo kompas vjerničkoga života i oslonac u vjeri, kazao je vlč. Gretić.

Isusu je stalo do nas, da se ne pogubimo u svojoj ljudskosti, da ne pobrkamo i ne izgubimo istinske vrijednosti. Zato nam Isus daje do znanja da treba razlikovati izvanjsku urednost od čistoće srce. Treba i izvanjsku higijenu čuvati, ali još više treba čuvati higijenu duše i duha. Puno je lakše oprati ruke, nego li srce. Srce u Bibliji označava čovjekovu nutrinu, osjećaje, nakane, čežnje, volju i razum. Isus nas poziva da očistimo srca i da im vratimo onu ljepotu koja je često narušena i zlom i grijehom. Kad su nam srca čista, tada iz čista srca proizlaze i dobri plodovi koji su vođeni Duhom Svetim. Dobri plodovi mogu biti dobre namisli, sebedarje, obogaćivanje drugih, vjernost, skromnost, velikodušnost, dobrostivost, čestitost, suzdržanost, radost, blagoslov, poniznost i mudrost, pojasnio je.

Zapitavši kako danas živjeti te vrijednosti u ovome svijetu koji je često zaprljan grijehom, nepoštenjem, korupcijom i pokvarenošću, vlč. Gretić primijetio je da vrijeme u kojemu je živio bl. Stepinac nije bilo ništa drugačije od današnjega, bilo je još teže. Njegov život, služenje nam je primjer i poticaj da se ovi plodovi mogu živjeti u današnjem svijetu. Mi vjernici pozvani smo donijeti Boga upravo ovakvom svijetu, zaprljanom svijetu da bi Bog ovaj svijet oprao svojom ljubavlju i Kristovom krvlju. Bl. Stepinac hrabro je živio svoj život ne bojeći se prljavština ovog svijeta. Svojom čistom savješću, ustrajnošću, zalaganjem za svakoga čovjeka donosio je ovom svijetu plodove slobode, dobra i mira. I nije se dao pokolebati. Premda je bilo puno onih koji su ga htjeli ušutkati, koji su na njega bacali laži, koji su mu prijetili, kao što ima i danas onih koji svojim lažima žele umanjiti i njegov lik i veličinu. Mnogi to žele učiniti, ali ne mogu uspjeti. Kada je on živio u ovom svijetu za mnoge dobre plodove njegova života nije se smjelo čuti niti znati. Mnogi su dobre plodove njegova života zataškali, sakrili, željeli su da se ne čuje o tome. Mnogi su ga također željeli uvući u svoje zle misli, krađe, lakomstva, opakosti, prijevare, oholosti i bezumlja. Ali svetost njegova lika, čistoća njegove savjesti uvijek su bile iznad prljavština ovoga svijeta. I koliko se god i danas mnogi trude baciti ljagu na njegov svijetli lik to im ne uspijeva. Jer njegova svetost pročišćena je Božjom istinom koja se ničim ne može uprljati, istaknuo je vlč. Gretić.

Govoreći kako se naš blaženik zauzimao za čistoću srca našeg naroda i borio se protiv svih grijeha koji razaraju narod, vlč. Gretić izdvojio je jedan grijeh na kojega je Stepinac upozoravao, a to je grijeh psovke, osobito bogopsovke kojom je naš narod zaprljan još danas. Naš blaženik je u jednoj propovijedi govorio o tri uzroka zbog kojih je psovka tako raširena u narodu. On je rekao da je to loš primjer starijih, vjersko neznanje i opaki život. Psovkom je i danas zatrovan naš javni život. Naš blaženik nas upozorava da je psovka velika ljaga na našemu narodu. Svima nam je na srcu spas našega naroda i domovine. I danas je potrebno iz hrvatskog naroda iskorijeniti mnoga zla, osobito zlo psovke koja je toliko prisutna u mnogim ustima, rekao je vlč. Gretić, zapitavši kako možemo dobiti blagoslov ako Boga vrijeđamo, ako taj njegov blagoslov ne želimo.

Važno je da se zauzimamo za čistoću srca našega naroda, za čistoću od svakoga grijeha i zla, ne samo od zla psovke. Važno je da znamo prepoznati što onečišćuje i truje živote u našoj Crkvi i našoj domovini. Naš blaženik nas poziva da svim silama radimo oko toga da naša Hrvatska bude Božja zemlja, čista od svakog grijeha i zla. Da naša Hrvatska bude vjerna Bogu i svetoj Kristovoj Crkvi jer će tako izvršiti onu uzvišenu misiju, a to je da zemaljska domovina promiče nadnaravna dobra svojih članova. Vjerna Bogu i Crkvi naša domovina pokazat će da vjeruje da je zemaljska domovina samo onda prava majka kad nam sklapa ruke i kad nas uči dati Bogu Božje. I da je samo onda istinska skrbnica našega života kad nam korake upućuje na staze koje vode u visinu, koje vode prema Bogu i kad uklanja smutnje od duša koje je Bog stvorio za sebe. Vjerna Bogu i Crkvi naša će hrvatska domovina ne samo ispuniti dužnost prema unapređivanju naravnih dobara našega naroda, nego će na taj način postaviti i najčvršće temelje zdravoga razvitka kako narodnih vrednota tako i svoje državne čvrstoće i slobode. Naša je dužnost da produhovimo naš narod. Naša je dužnost da nastojimo oko dobra, da nastojimo oko čistoće srca i duša. Da budu nadahnuti strahom Božjim. Da budu nadahnuti ljubavlju za Božji zakon i za Božje zapovijedi. Jer samo će na Božjem zakonu, a ne na lažnim načelima svijeta naša domovina moći biti izgrađena na čvrstom temelju, riječima bl. Stepinca zaključio je homiliju vlč. Gretić.

Uz domaćega župnika Ivana Vučaka koncelebrirali su i svećenici Dugoselskoga dekanata, koji su hodočastili sa svojim župljanima, među njima dekan i župnik Župe Sv. Martina Biskupa preč. Ivan Valentić i župnik Župe Uzvišenja sv. Križa u Lukarišću te rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati preč. Matija Pavlaković. Također stigao nam je i bus hodočasnika iz župe sv. Ane iz Lobora iz Hrvatskog Zagorja sa svojim župnikom vlč. Tomicom Božičekom!

Prije mise održana je pobožnost križnoga puta, a nakon misnoga slavlja predstavljen CD „Ljubav nosi Tvoje ime” kvarteta Credo iz Župe bl. Alojzija Stepinca (Ana Marija Ćoso, Patricia Jović, Gabriela i Mihaela Pandža). Umjetnički voditelj i glazbeni producent je Zdravko Vlašić, izvršni producent preč. Božidar Cindori, aranžer Miljenko Pušić-Miljac, sniman u tonskom studiju VZ Sound.

Devetodnevnom pripravom za proslavu 62. obljetnice smrti bl. Alojzija Stepinca željelo se zahvaliti Bogu na daru Stepinčeva života i svemu što je učinio ne samo za Katoličku Crkvu, Crkvu u Hrvata, već za cijeli hrvatski narod.

Središnje euharistijsko slavlje na samo Stepinčevo, 10. veljače, s početkom u 10.30 sati predvodi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

+19

1964

Broj korisnika koji su vidjeli

617

Angažmani

Promoviraj objavu

159159

6 komentara

2 dijeljenja

Sviđa mi se

Komentar

Podijeli


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

***MADRIDSKI KARDINAL U MIRU U POSJETU KRAŠIĆU***


Kardinal Antonio María Rouco Varela, madridski nadbiskup u miru, posjetio je u petak 11. veljače 2022. Župu Presvetog Trojstva u Krašiću. Po dolasku u Krašić dočekao ga je domaći župnik vlč. Ivan Vučak.

Mons. Puljić predvodio središnje misno slavlje Stepinčeva u Krašiću


Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić predslavio je središnju svečanu misu na spomendan bl. Alojzija Stepinca, u četvrtak 10. veljače, u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću.

ZAVRŠETAK DEVETNICE UOČI STEPINČEVA U KRAŠIĆU!


Koncelebrirano misno slavlje završetka devetnice za Stepinčevo u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću predvodio je u srijedu 9. veljače dekan Svetonedeljskoga dekanata i župnik Župe Bl. Alojzija Stepinca u Bestovju-Novakima-Rakitju preč. Božidar Cind

***OSMI DAN DEVETNICE***


Koncelebrirano misno slavlje osmoga dana devetnice i drugoga dana trodnevnice za Stepinčevo, u utorak 8. veljače, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću predvodio je dekan Krapinskoga dekanata i župnik Župe Uzvišenja sv. Križa – Začretje preč. Vladim

***SEDMI DAN DEVETNICE***


Umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak slavio je svečanu euharistiju sedmog dana devetnice i prvog dana trodnevnice za Stepinčevo u ponedjeljak 7. veljače u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću.

***Novi broj „Glasnika – godišnjaka postulature bl. Alojzija Stepinca“ ***


"GLASNIK" MOŽETE NABAVITI U ŽUPI KRAŠIĆ PO CIJENI OD 20,00 hrvatskih kuna!