Objavljeno 25.07.2021

Kategorija : Župne obavijesti

U Oštrcu svečano proslavljen župni blagdan

U Oštrcu svečano proslavljen župni blagdan

 

ZAGREB (IKA) 

25.07.2021. / 18:21

Svečano misno slavlje u povodu blagdana sv. Marije Magdalene u nedjelju 25. srpnja u Župi svete Marije Magdalene na Oštrcu predvodio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati preč. Matija Pavlaković, koji je ujedno blagoslovio novoobnovljene postaje križnog puta.

Preč. Pavlaković je na početku propovijedi istaknuo da je radostan što hodočasti Mariji Magdaleni u Oštrcu, podno Samoborskog gorja, u molitvi i pjesmi zajedno sa subraćom svećenicima i sa okupljenim vjernicima.

“Čestitam današnji blagdan vašem upravitelju župe velečasnom Ivanu, kao i svim njegovim suradnicima, svima vama koji ste uključeni u život župe, koji pomažete djeci u odgoju i rastu u vjeri i ljudskosti, koji ste ponosni na svoju pripadnost Crkvi i koji svjedočite kršćansku ljubav međusobno, a naročito prema ljudima u potrebi”.

Moćna zaštitnica sveta Marija Magdalena stavila je sebe i sve ono što je imala Isusu na raspolaganje 

“Danas, u okviru XVII. nedjelje u crkvenoj godini, proslavljamo svetu Mariju Magdalenu, vašu župnu zaštitnicu. Bila je javna grešnica sapeta sa ‘sedam zala’, a ostala je s Isusom kad su ga napustili i apostoli. Časoslov naroda Božjega na njen blagdan kaže o njoj posve kratko ono bitno: Bila je primljena među Kristove učenike. Nazočna je bila kod njegove smrti i na Uskrs veoma rano vidjela je Otkupitelja koji je od mrtvih uskrsnuo. Njezino se štovanje u zapadnoj Crkvi raširilo posebno u XII. stoljeću. Slavimo je kao veliku obraćenicu i svjedokinju Kristova uskrsnuća”.

“Draga braćo i sestre, tu smo zajedno kao zajednica vjernika, kao obitelj. Ušli smo u slavlje, a znamo da u slavlje donosimo sebe, svoje živote, svoj glas, svoje i tuđe muke; nosimo misli, planove, nadanja i razočaranja. Ali, predivno je kada možemo biti jedni s drugima, kao potpora i kao dar. U ovakvim slavljima lakše vidimo što je i tko je u životu važan; vidimo bolje putove kojima nas Bog vodi; vidimo i svoje slabosti i grijehe. I znamo da nam je potrebno Božje oproštenje”, rekao je preč. Pavlaković i dodao: “Zato se skrušimo, ispitajmo svoju savjest i pokajmo se za svoje grijehe”.

Preč. Pavlaković je istaknuo da je temeljna poruka koju nam je Bog objavio u Isusu Kristu poruka da nas Bog ljubi. Prošle nedjelje ta poruka nam je objavljena Isusovim sažaljenjem nad duhovnom glađu ljudi svog vremena ‘jer bijahu kao ovce bez pastira’.

Potom je rektor Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati poručio župljanima Oštrca da imaju moćnu zaštitnicu, svetu Mariju Magdalenu, koja je stavila sebe i sve ono što je imala Isusu na raspolaganje.

Molitva za sve djedove i bake te za starije osobe

“Danas nas je ona okupila u ovoj prekrasnoj crkvi kao velika žena, vjernica, dapače – Isusova učenica, jer papa Franjo ju je nazvao ’apostolicom’ i njen spomendan uzdigao je na rang blagdana za čitavu Crkvu. Znamo iz evanđelja da je ona prva vidjela uskrsnuloga Gospodina. Baš njoj dao je Gospodin tu čast i povlasticu, tu sreću da je od žene koja je bila slomljena tugom i plačem doživjela neizrecivu radost susreta sa živim Gospodinom koji je uskrsnuo!”

“Slobodno možemo reći da je sveta Marija Magdalena sigurno gajila veliku ljubav prema Gospodinu Isusu. Njena ljubav prema Gospodinu danas me podsjeća na vas, župljane Oštrca, jer ste vi, svojim darovima i zalaganjem vašega župnika, iskazali ljubav prema svojoj župi i kraju, na koncu svoju ljubav prema Gospodinu, obnovivši postaje križnoga puta koje ćemo pri koncu ove svete mise i blagosloviti”, naglasio je, među ostalim, preč. Pavlaković.

Za vrijeme misnog slavlja okupljeni vjernici molili su i za sve djedove i bake te za starije osobe.
“Svoju smo im svoju ljubav pokazali tako da smo spremili ručak za sve sudionike misnog slavlja! Bog neka blagoslovi sve naše drage dobročinitelje, osobito obitelj koja si je dala najviše truda oko obnove križnog puta. Bilo je ovo predivno župno zajedništvo na vrhu Oštrca pod sjenom lipinih grana”, istaknuo je upravitelj župe vlč. Ivan Vučak.


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

***MADRIDSKI KARDINAL U MIRU U POSJETU KRAŠIĆU***


Kardinal Antonio María Rouco Varela, madridski nadbiskup u miru, posjetio je u petak 11. veljače 2022. Župu Presvetog Trojstva u Krašiću. Po dolasku u Krašić dočekao ga je domaći župnik vlč. Ivan Vučak.

Mons. Puljić predvodio središnje misno slavlje Stepinčeva u Krašiću


Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić predslavio je središnju svečanu misu na spomendan bl. Alojzija Stepinca, u četvrtak 10. veljače, u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću.

ZAVRŠETAK DEVETNICE UOČI STEPINČEVA U KRAŠIĆU!


Koncelebrirano misno slavlje završetka devetnice za Stepinčevo u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću predvodio je u srijedu 9. veljače dekan Svetonedeljskoga dekanata i župnik Župe Bl. Alojzija Stepinca u Bestovju-Novakima-Rakitju preč. Božidar Cind

***OSMI DAN DEVETNICE***


Koncelebrirano misno slavlje osmoga dana devetnice i drugoga dana trodnevnice za Stepinčevo, u utorak 8. veljače, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću predvodio je dekan Krapinskoga dekanata i župnik Župe Uzvišenja sv. Križa – Začretje preč. Vladim

***SEDMI DAN DEVETNICE***


Umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak slavio je svečanu euharistiju sedmog dana devetnice i prvog dana trodnevnice za Stepinčevo u ponedjeljak 7. veljače u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću.

***Novi broj „Glasnika – godišnjaka postulature bl. Alojzija Stepinca“ ***


"GLASNIK" MOŽETE NABAVITI U ŽUPI KRAŠIĆ PO CIJENI OD 20,00 hrvatskih kuna!