Objavljeno 24.07.2021

Kategorija : Župne obavijesti

U Krašiću proslavljeno Vranekovićevo 2021.

U Krašiću proslavljeno Vranekovićevo 2021.

U KRAŠIĆU PROSLAVLJENO VRANEKOVIĆEVO 2021.

KRAŠIĆ (IKA) 

24.07.2021. / 13:52

U Vranekovićevoj godini, u kojoj se slavi 100. obljetnica rođenja krašićkog župnika Josipa Vranekovića, misno slavlje u subotu 24. srpnja u Krašiću je predvodio domaći sin umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak.

U propovijedi biskup Mrzljak predstavio je život vlč. Vranekovića, prisjećajući se kako je i sam kao šestogodišnjak bio među onima koji su u ožujku 1950. pred crkvom dočekali novoga župnika, koji će tamo služiti 14 godina, od toga devet godina s bl. Alojzijem Stepincem (1951-1960). Teško doba nakon II. svjetskoga rata i komunistička strahovlada ostavili su duboki trag na žiteljima Krašića, napomenuo je biskup Mrzljak. Dotadašnji župnik Andrija Barišić bio je star i nemoćan, a u strahu diktature kada je ukinut vjeronauk u školama, nije ga održavao ni u župi te je obavljao samo najnužnije u pastoralu. Ljudi su bili sve siromašniji a porezi, nova davanja i otimanje dodatno su ih opterećivali, osobito nakon blaženikova dolaska. Mladi svećenik Josip Vraneković dolazi iz komunističkoga zatvora neslomljen i neustrašiv i počinje dizati vjeru u puku, istaknuo je biskup Mrzljak.

Osvrnuo se zatim na marijansku pobožnost župnika Vranekovića, osobito u svibnju i listopadu kada je uz misna slavlja vodio večernice. Upravo njegovim zauzimanjem a na Stepinčev poticaj napravljena je špilja Gospe Lurdske, oltar u kapeli Sv. Ivana, obnovljena kapela Gospe Žalosne na groblju. U listopadu se zajedno navečer molila krunica, pjevale litanije Majke Božje i zatim blagoslov s Presvetim. Krunica se rasporedila po deseticama i molila po obiteljima, stvarajući veliku krunicu u cijeloj župi. Posebno su važna bila hodočašća, osobito trodnevno u bistričko svetište, koje se obnavlja Vranekovićevom zaslugom. Biskup je dodao kako je župnik Vraneković na marijanske blagdane često bio i pozivan kao propovjednik u brojna svetišta, i rado je to činio.

I bl. Stepinac i vlč. Vraneković bili su svjesni da su samo ljudi, ali da Bog po njima može činiti velika djela. To vrijedi za svako vrijeme; potrebna je čvrsta vjera za velika iskušenja, istaknuo je biskup Mrzljak, dodajući da je zato danas potrebno govoriti o njima koji su u puku učvršćivali vjeru. Oni jesu svjedoci svojega vremena ali to svjedočanstvo je trajno. Poručuju nam da je uvijek dobro potražiti to sjeme Božje riječi i otvoriti mu srca, potražiti pomoć Blažene Djevice Marije, zagovornice i pomoćnice. Tko Mariju ljubi taj se ne izgubi, ponovio je biskup Mrzljak.

U misi su koncelebrirali umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić te svećenici rodom iz župe Krašić. Na kraju mise upravitelj župe vlč. Ivan Vučak najavio je za jesen odgođen blagoslov Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca i dolazak zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Zahvalio je zboru „Josip Vraneković” i mladom orguljašu Tomislavu Torbaru, koji će svirati i na svečanosti blagoslova Spomen-doma; i svim sudionicima slavlja, osobito redovnicama, biskupima i svećenicima.

Sudionici misnog slavlja zatim su se u procesiji uputiti do groba župnika Josipa Vranekovića na krašićkom groblju gdje su se pomolili i zapalili svijeće.


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

***MADRIDSKI KARDINAL U MIRU U POSJETU KRAŠIĆU***


Kardinal Antonio María Rouco Varela, madridski nadbiskup u miru, posjetio je u petak 11. veljače 2022. Župu Presvetog Trojstva u Krašiću. Po dolasku u Krašić dočekao ga je domaći župnik vlč. Ivan Vučak.

Mons. Puljić predvodio središnje misno slavlje Stepinčeva u Krašiću


Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić predslavio je središnju svečanu misu na spomendan bl. Alojzija Stepinca, u četvrtak 10. veljače, u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću.

ZAVRŠETAK DEVETNICE UOČI STEPINČEVA U KRAŠIĆU!


Koncelebrirano misno slavlje završetka devetnice za Stepinčevo u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću predvodio je u srijedu 9. veljače dekan Svetonedeljskoga dekanata i župnik Župe Bl. Alojzija Stepinca u Bestovju-Novakima-Rakitju preč. Božidar Cind

***OSMI DAN DEVETNICE***


Koncelebrirano misno slavlje osmoga dana devetnice i drugoga dana trodnevnice za Stepinčevo, u utorak 8. veljače, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću predvodio je dekan Krapinskoga dekanata i župnik Župe Uzvišenja sv. Križa – Začretje preč. Vladim

***SEDMI DAN DEVETNICE***


Umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak slavio je svečanu euharistiju sedmog dana devetnice i prvog dana trodnevnice za Stepinčevo u ponedjeljak 7. veljače u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću.

***Novi broj „Glasnika – godišnjaka postulature bl. Alojzija Stepinca“ ***


"GLASNIK" MOŽETE NABAVITI U ŽUPI KRAŠIĆ PO CIJENI OD 20,00 hrvatskih kuna!