Objavljeno 01.02.2021

Kategorija : Župne obavijesti

U Krašiću počela devetnica uoči Stepinčeva

U uvodu mise preč. Topolnjak sve je pozdravio uime Novozagrebačkoga dekanata, podsjetivši da su novozagrebački župnici prvi pošli u Krašić i započeli hodočašća koja se do danas održavaju, samo u ovo doba pandemije to činimo drukčije. Pritom je spomenuo svećenike Matiju Stepinca, rodom iz Krašića, Josipa Dumbovića, kapelana Josipa Kropeka i Leopolda Tepeša.

Foto: IKA

Na početku propovijedi preč. Topolnjak pozvao je vjernike da se zapitaju što je to u našem svijetu, što se događa s nama. Poslanica Hebrejima iz prvog čitanja govori o kršćanima prvoga stoljeća, koji su u grčko-rimskom svijetu morali podnijeti silna mučeništva. Poslanica nabraja heroje vjere, koji su svjedočili ono što jesu. I kardinal Stepinac svjedočio je svjetlo. Mi danas živimo u isto takvo doba i trebamo heroje vjere i moramo se moliti za njih. Isus, Sin Božji, proživio je velike muke na zemlji, rekao je preč. Topolnjak i poručio da nije moguće slijediti Isusa bez križa, a to znači da će Isusovi učenici biti njemu slični, da mu mi moramo biti slični. Poslanica Hebrejima hrabri prve kršćane neka se ne boje jer ih čeka uskrsnuće i da u to čvrsto vjeruju, rekao je propovjednik.

Tumačeći pročitano evanđelje po Marku (Mk 5, 1-20), „Iziđi, duše nečisti, iz ovoga čovjeka!“, upozorio je da smo svi „mi pomalo opsjednuti i trebamo nekoga koji će nas osloboditi“, a jedino nas Bog oslobađa, ako se damo osloboditi. Važno je da vjerom prilazimo Isusu. „Nečistoga i danas ima na sve strane i trebamo tražiti Isusovu pomoć“, istaknuo je preč. Topolnjak.

Foto: IKA

Podsjetio je kako je bivši član komunističke partije dr. Zdravko Tomac, koji se vratio katolištvu, tada je objasnio da „čovjek kada malo ostari ima anđeoske oči, bolje vidi“. Dok smo god na zemlji mi smo zastrti, opsjednuti, u opsjednuću ništa ne vidimo, a kad imamo anđeoske oči i u zlu vidimo ono što je dobro, nećemo se dati povesti za zlom, naći ćemo svjetlo za kojim ćemo ići. A Isus je rekao ‘ja sam svjetlo svijeta’. To smo vidjeli i kod kardinala Stepinca – on je imao anđeoske oči, i kad su drugi smrt sijali, on je gledao život, rekao je preč. Topolnjak.

Spomenuo je nedavno u Vatikanu otkrivene spise koji pokazuju da je bl. Stepinac tražio oslobođenje Židova i prisjetio se svojih uspomena kada je služio u rezervi na Banovini i jedan mu je pravoslavni rekao da mu je „život spasio neki pop Stepinac“. Topolnjak mu je odgovorio da je Stepinac mnogima spasio život, i pravoslavnima i Židovima i mnogima drugima. Stepinac nije gledao tko je tko, on je znao da je svaki čovjek Božje stvorenje.

Foto: IKA

Kardinal Stepinac znao je da je vjera temelj ljubavi, kuća se bez temelja ruši, kao i neke naše današnje ljubavi, trećina brakova u Hrvatskoj danas se ruši jer nema prave ljubavi, bile su to lažne ljubavi, bez temelja, i takve ne mogu opstati, upozorio je preč. Topolnjak.

Istaknuo je da ljubav traži križ, traži žrtvu. „Danas svatko sebe gleda. Dok nema odricanja za drugoga, nema ničega. I malima i velikima i starima – svima trebaju anđeoske oči koje vide što je pravo, često smo zastrti, opsjednuti i ne vidimo. Isus ozdravlja opsjednutoga – i mi se moramo osloboditi nekih stvari kojima smo baš opsjednuti – mobitela, televizije… Moramo se predati u Božje ruke.

Danas nam trebaju svjedoci vjere, zato smo došli u Krašić, i premda je danas proslava bez mnoštva hodočasnika, znamo da je nadahnuće ovdje, i da oni koji nas prate u prijenosu razmišljaju o tome, i znaju da bez Boga ne možemo nikuda, poručio je preč. Topolnjak. Premda smo nestrpljivi čekajući Stepinčevu kanonizaciju, to vrijeme čekanja znači da ćemo duže razmišljati o njemu, otkrivati njegovu veličinu, to nas vrijeme poziva da idemo Stepinčevim putem.

Foto: IKA

No, moramo sebe pitati: Što sam ja učinio da budem svet? Čekam da drugi budu proglašeni svetima a ja ništa ne činim, upozorio je propovjednik. Sveci nisu tu da im se samo divimo i čekamo zagovore i pomoć, nego da pođemo njihovim stopama, istaknuo je preč. Topolnjak.

Tko hoće biti moj učenik neka pođe za mnom, poziva Isus. Danas živimo u oskudici svega – liječnika, profesora, svećenika, redovnika, redovnica… Danas se ne pitamo bi li moje dijete željelo biti redovnica ili svećenik, nego razmišljamo koliko će novaca moći zaraditi. A novac, karijera mogu propasti i ostaje se bez ičega. Pitanje je u što ulažemo? Što ulažemo to ćemo imati. Danas je najveća investicija čovjek, dijete. Jesmo li tu investirali? Ako jesmo, onda ćemo živjeti i zato je važno da počnemo razmišljati, kakvim očima nešto gledamo. Trebalo bi vidjeti i čuti. Imamo za to uzore kao što je blaženi Stepinac, poručio je preč. Topolnjak.

Na kraju mise izmoljena je molitva za proglašenje kardinala Stepinca svetim. Upravitelj župe Ivan Vučak zahvalio je predvoditelju mise i koncelebrantima, te svim sudionicima slavlja te Laudato tv, koja je omogućila praćenje.

Devetodnevnom pripravom za proslavu 61. obljetnice smrti bl. Alojzija Stepinca želi se zahvaliti Bogu na daru Stepinčeva života i svemu što je učinio ne samo za Katoličku Crkvu, Crkvu u Hrvata, već za cijeli hrvatski narod.

Zbog epidemioloških mjera koje onemogućuju svakodnevna tradicionalna hodočašća vjernika, devetnica će se svakoga dana izravno prenositi putem Laudato televizije. Krašićki župni upravitelj Ivan Vučak u razgovoru za Hrvatski katolički radio opisao je to riječima: „Dosad su hodočasnici dolazili u Krašić, a sada putem medija Krašić dolazi k njima.” Pobožnost svakoga dana počinje u 17.15 molitvom krunice, klanjanjem ili pobožnošću Križnoga puta, a nastavlja se euharistijom u 18 sati.

Devetnica je ove godine nadahnuta mislima iz „Dnevnika” vlč. Josipa Vranekovića o Stepinčevim posljednjim danima. Naime, 16. ožujka 2021. navršit će se 100 godina od rođenja toga župnika koji je župu Krašić preuzeo 1950. godine, a već krajem 1951. ovdje je primio nadbiskupa Stepinca, kao zatvorenika koji je dobio premještaj iz Lepoglave u Krašić, i bio s njim nepunih devet godina, do Stepinčeve smrti 10. veljače 1960.

Bista vlč. Josipa Vranekovića u župnom dvorištu u Krašiću

Samo Stepinčevo će u Krašiću 10. veljače biti svečano proslavljeno misom u 10.30 sati koju će predslaviti apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. Izravan prijenos ostvarit će Laudato TV, a preuzet će ga i HKR. Toga dana blagdanske mise su i u 8 sati koju predslavi provincijal Hrvatske karmelske provincije svetog oca Josipa o. Dario Tokić te u 17 sati koju predslavi umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac.

PODIJELI ČLANAK     


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

Biskup Šaško blagoslovio Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca u Krašiću


Biskup Šaško blagoslovio Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca u Krašiću

Blagoslov obnovljenog Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca u nedjelju u Krašiću


Blagoslov obnovljenog Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca u nedjelju u Krašiću

Vlč. Vučak: "Stepinčeve sobe mjesto su gdje se upija njegova svetost"


Vlč. Vučak: "Stepinčeve sobe mjesto su gdje se upija njegova svetost"

BLAGOSLOV "SPOMEN DOMA BL.ALOJZIJA STEPINCA" I OTVARANJE KUĆE ZA HODOČASNIKE


BLAGOSLOV "SPOMEN DOMA BL.ALOJZIJA STEPINCA" I OTVARANJE KUĆE ZA HODOČASNIKE

Biskup Šaško blagoslovio novoobnovljenu kapelu Uznesenja BDM na nebo u Sošicama


BISKUP ŠAŠKO BLAGOSLOVIO NOVOOBNOVLJENU KAPELU UZNESENJA BDM NA NEBO U SOŠICAMA

BLAGOSLOV NOVOOBNOVLJENE KAPELE UZNESENJA BDM NA NEBO I SVEČANU SVETU MISU BDJENJA U ČAST BLAŽENE DJEVICE MARIJE PREDSLAVI MONS. DR. IVAN ŠAŠKO, pomoćni biskup zagrebački


BLAGOSLOV NOVOOBNOVLJENE KAPELE UZNESENJA BDM NA NEBO I SVEČANU SVETU MISU BDJENJA U ČAST BLAŽENE DJEVICE MARIJE PREDSLAVI MONS. DR. IVAN ŠAŠKO, pomoćni biskup zagrebački