Objavljeno 06.02.2020

Kategorija : Župne obavijesti

Sjemeništarci hodočastili bl. Alojziju u KrašićU srijedu 5. veljače ove godine na liturgijski spomendan sv. Agate, djevice i mučenice, sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate hodočastili su u Krašić gdje su, na poziv upravitelja župe vlč. Ivana Vučaka, animirali pobožnost križnoga puta i sudjelovali u slavlju petoga dana velike Devetnice pred blagdan blaženog Alojzija Stepinca kojim će se proslaviti i 60 obljetnica njegove mučeničke smrti.

Pobožnost križnoga puta od 17 sati predvodio je sjemenišni duhovnik vlč. Petar Mlakar u zajedništvu sa sjemeništarcima, odgojiteljima te svećenicima i vjernicima Sesvetsko-vugrovečkog dekanata koji su također pristigli na ovu pobožnost sa istočnoga dijela grada Zagreba.

Nakon pobožnosti križnoga puta uslijedila je svečana euharistija u prepunoj župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću koju je predvodio preč. Antun Sente st., dekan Sesvetsko-vugrovečkog dekanata i župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima. U koncelebraciji su, uz domaćega župnika Ivana Vučaka, sudjelovali i svećenici već spomenutog gostujućeg dekanata te sjemenišni odgojitelji.Homiliju je izrekao preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Između ostaloga, naglasio je: „Iznimni su ovo dani za nas, hrvatske vjernike. U devetnici za blagdan blaženoga Alojzija Stepinca susrećemo se s posebnim osjećajima i radošću ovdje u Krašiću, mjestu njegova sužanjstva i preminuća, mjestu u kojem već 60. godina ne prestaju molitve, preporuke, zahvale. … Blaženi Alojzije prvo nam pokazuje Boga; k njemu nas upućuje u poštovanju, zahvalnosti i vjernosti. Otajstvo zla razara najsnažnije tamo gdje je uklonjen Bog. Tamo se skuplja i raste najdeblji sloj prljavštine: u zanemarivanju Boga. Zatim nam pokazuje čovjeka i stvoreni svijet. Oholost prema Bogu odbacuje i ljubav prema bližnjima. Ta se prljavština tako lako lijepi svugdje gdje se čovjeka gleda samo kao zemaljskoga prolaznika, bez vječnoga života. Te dvije prljavštine spaja i prožima laž. Nadbiskup Stepinac bio je toga duboko svjestan, suočen s otajstvom križa i ostajući u ovoj crkvi, na ovom klecalu pred Gospodinom, pun pouzdanja u Njega. Zato mi je predivno, uvijek iznova, otkrivati njegove riječi, njegovu ljepotu duha i životne kriterije koje i mi, bez obzira u kakvim okolnostima živjeli, možemo primjenjivati. Pozivam vas stoga – proučavajmo, čitajmo njegova djela… uđimo u Stepinčevu misao, osluškujmo je i po njoj živimo!”Zaključujući propovijed, rektor sjemeništa ustvrdio je: “Braćo i sestre u molitvi za zagovor blaženoga Alojzija! Pred nama se večeras otkriva dragocjenost mučenikâ koja nije samo prisutna u našoj Crkvi, nego djeluje. … U Krašiću nije umro čovjek kojemu bismo se divili, već je ovdje duh svetosti od koje živimo kao Crkva zagrebačka, dok dolazimo prinijeti dar u radosti Žrtve koja pročišćuje svijet. Ovdje se želimo nadahnjivati i za što bolju organizaciju predstojećeg Susreta Hrvatske katoličke mladeži koji nas očekuje u Zagrebu u svibnju ove godine… želimo hrvatskoj mladosti posvjedočiti i poručiti kako je lijepo moliti i živjeti u snazi Duha Svetoga protkani zagovorom blaženog Alojzija, za čiju kanonizaciju i večeras skrušeno vapimo.”Ljepoti slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a liturgijsko pjevanje predvodio je sjemenišni zbor uz pratnju sjemenišnog tamburaškog orkestra vođen profesorom Božidarom Ljubenkom. Po završetku misnoga slavlja okupljeno mnoštvo izmolilo je molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, a potom je radost zajedništva nastavljena okrjepom kod obiteljskoga stola u prostorima župnog pastoralnog centra.
 

Matija Pavlaković, rektor


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

***BICIKLOM KROZ HRVATSKU ZA SPOMEN DOM BL. ALOJZIJA STEPINCA U KRAŠIĆU!"


***BICIKLOM KROZ HRVATSKU ZA SPOMEN DOM BL. ALOJZIJA STEPINCA U KRAŠIĆU!"

U Krašiću svečano proslavljen 122. rođendan blaženoga Alojzija Stepinca


U petak 8. svibnja 2020. svečanom svetom misom proslavljen je 122. rođendan blaženog Alojzija Stepinca u njegovoj rodnoj župi u Krašiću, kao i dan Općine Krašić te Osnovne škole bl. Alojzija Stepinca.

Sjemeništarci hodočastili bl. Alojziju u Krašić


U srijedu 5. veljače ove godine na liturgijski spomendan sv. Agate, djevice i mučenice, sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate hodočastili su u Krašić

Četvrti dan devetnice uoči Stepinčeva


U utorak, 4. veljače 2020. u župi Presvetog Trojstva – Krašić proslavljen je četvrti dan devetnice uoči blagdana blaženog Alojzija Stepinca

U devetnici priprave za blagdan Stepinčeva u Krašiću služena grkokatolička liturgija


U krašićkoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva u ponedjeljak 3. veljače služena je svečana liturgija sv. Ivana Zlatoustoga. Liturgijsko slavlje u sklopu devetnice povodom blagdana bl. Alojzija Stepinca predslavio je apostolski administrator Križevačke eparhi