Objavljeno 26.10.2019

Kategorija : Župne obavijesti

Hodočašće Nadbiskupske klasične gimnazije u Karlovac i Krašić


Okupljanjem u dvorištu sjemenišnog kompleksa započelo je u subotu, 26. listopada ove godine hodočašće učenika i njihovih roditelja te profesora i djelatnika Nadbiskupske klasične gimnazije (NKG) s pravom javnosti sa zagrebačke Šalate u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu te u Krašić, želeći započeti proslavu stote obljetnice djelovanja Gimnazije. U arhivu Gimnazije stoji zapisano: „Dana 25. listopada 1920. godine Hrvatsko slavenska zemaljska vlada, povjerenstvo za prosvjetu i vjeru podijelila je Nadbiskupskoj gimnaziji u Zagrebu pravo javnosti.“ Odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu također su se pridružili ovom zahvalnom hodočašću jer su i Gimnazija i Sjemenište „dva plućna krila istoga organizma“ koji zajednički kuca na šalatskom brijegu u neprekinutom zajedništvu od samih početaka.

Po dolasku u Karlovac oko 550 hodočasnika pozdravio je rektor Svetišta mons. Antun Sente ml., koji je ukratko ispričao povijest svetišta i upoznao školsku zajednicu Gimnazije s trenutnim pastoralnim aktivnostima. Euharistijsko slavlje, kojem je prethodila pobožnost sv. Josipu sa prilikom za sv. ispovijed, predslavio je, kao delegat zagrebačkog nadbiskupa, mons. Tomislav Subotičanec, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije, u koncelebraciji s rektorom Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matijom Pavlakovićem, vlč. Nikolom Jurkovićem, upravitelje župe Gornja Stubica koji se pridružio hodočašću sa svojom obiteljskom zajednicom, rektorom Svetišta u Karlovcu mons. Antunom Senteom ml. te s odgojiteljima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu vlč. Mlakarom i vlč. Bužakom.

Homiliju na euharistijskom slavlju izrekao je mons. Subotičanec koji je, u zajedništvu učenika, roditelja, djelatnika i profesorskog gremija NKG-a predvođenog ravnateljicom prof. Ljubom Duvnjak, posebno molio zagovor nebeskog zaštitnika Škole kao zahvalu za prijeđeni hod Gimnazije, ali i preporuku za one izazove koje Školu očekuju u budućnosti.
U svojoj homiliji, između ostaloga je istaknuo: „Vi ste se, dragi učenici, roditelji i djelatnici NKG-a danas, također, odvažili na jedan put; danas ste na hodočašću sv. Josipu i bl. Alojziju Stepincu; hodočašću kojim započinjete obilježavanje 100-te obljetnice djelovanja NKG-a. U današnjem hodu zagledani ste na poseban način u svete uzore vjernosti Bogu. Danas molite zaštitu i zagovor nebeskih ugodnika koji su svojim konkretnim življenjem, znači – svojim riječima i djelima, uspjeli dohvatiti Božju logiku obraćenja. (...) Današnjim hodočašćem – vi dragi hodočasnici – nastavljate stoljetnu tradiciju; stoljetni put naše Gimnazije koja ne odustaje od svjedočenja Boga. Da, ona je nositeljica uloge odgoja i obrazovanja, ali njena je prva uloga svjedočenje za Boga. Ne zaboravite to! Nastavite taj put s današnjim hodom, zagledani u budućnost s nadom i povjerenjem; blagoslovljeni i ojačani zagovorom sv. Josipa i bl. Alojzija Stepinca!“, zaključio je propovijednik.
 
Ljepoti liturgijskoga slavlja pridonijeli su svojim ministriranjem sjemeništarci maturanti predvođeni ceremonijarima Lukom Živkom i Davidom Đurocijem, a liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti zbor NKG-a pod ravnanjem prof. Ankice Juričić potpomognut tamburaškim orkestrom MSZ-a, kojeg je za ovu prigodu pripremila voditeljica orkestra prof. Ana Jazbec. Na orguljama je svirao prof. Božidar Ljubenko, vanjski suradnik sjemeništa.Nakon euharistijskoga slavlja uslijedila je prilika za objed i okrjepu, a po završetku objeda i zajedničkog spomen fotografiranja, članovi Gimnazijske zajednice svoje su hodočašće nastavili u župi Presvetoga Trojstva u Krašiću, rodnoj župi blaženog Alojzija Stepinca, gdje ih je dočekao upravitelj župe vlč. Ivan Vučak, izrazivši im srdačnu dobrodošlicu. Posvjedočio im je, u prigodnom nagovoru, o blaženom Alojziju Stepincu kao moćnom zagovorniku cijelog hrvatskog naroda, a posebice zagovorniku nezaposlenih, učenika i studenata, nepravedno osuđenih, zagovorniku nerotkinja i pravnika. Naime, brigu o Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji sa Šalate svojedobno je vodio i blaženi kardinal Stepinac koji je često, kao zagrebački nadbiskup, posjećivao učenike i djelatnike Gimnazije, pa hodočašćem u Krašić hodočasnici su došli moliti Blaženika da se ta briga nastavi i nadalje kroz njegov moćni nebeski zagovor. Hodočašće članova Gimnazijske zajednice završilo je pobožnošću križnoga puta u dvorištu župne kuće i molitvom za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca.

Prije povratka u Zagreb, hodočasnici su imali priliku posjetiti spomen-sobu blaženog Alojzija, u kojoj je kao zatočenik boravio od prosinca 1951. pa sve do svoje smrti 1960. godine.

Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti u Zagrebu u školskoj godini 2019./2020. broji 405 učenika u 16 razrednih odjeljenja, od kojih su 22 svećenički ili redovnički kandidati, 38 profesora, 12 djelatnika i 2 školska duhovnika.


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

Biskup Šaško blagoslovio Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca u Krašiću


Biskup Šaško blagoslovio Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca u Krašiću

Blagoslov obnovljenog Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca u nedjelju u Krašiću


Blagoslov obnovljenog Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca u nedjelju u Krašiću

Vlč. Vučak: "Stepinčeve sobe mjesto su gdje se upija njegova svetost"


Vlč. Vučak: "Stepinčeve sobe mjesto su gdje se upija njegova svetost"

BLAGOSLOV "SPOMEN DOMA BL.ALOJZIJA STEPINCA" I OTVARANJE KUĆE ZA HODOČASNIKE


BLAGOSLOV "SPOMEN DOMA BL.ALOJZIJA STEPINCA" I OTVARANJE KUĆE ZA HODOČASNIKE

Biskup Šaško blagoslovio novoobnovljenu kapelu Uznesenja BDM na nebo u Sošicama


BISKUP ŠAŠKO BLAGOSLOVIO NOVOOBNOVLJENU KAPELU UZNESENJA BDM NA NEBO U SOŠICAMA

BLAGOSLOV NOVOOBNOVLJENE KAPELE UZNESENJA BDM NA NEBO I SVEČANU SVETU MISU BDJENJA U ČAST BLAŽENE DJEVICE MARIJE PREDSLAVI MONS. DR. IVAN ŠAŠKO, pomoćni biskup zagrebački


BLAGOSLOV NOVOOBNOVLJENE KAPELE UZNESENJA BDM NA NEBO I SVEČANU SVETU MISU BDJENJA U ČAST BLAŽENE DJEVICE MARIJE PREDSLAVI MONS. DR. IVAN ŠAŠKO, pomoćni biskup zagrebački