Objavljeno 05.02.2020

Kategorija : Župne obavijesti

Četvrti dan devetnice uoči Stepinčeva

 U utorak, 4. veljače 2020. u župi Presvetog Trojstva – Krašić proslavljen je četvrti dan devetnice uoči blagdana blaženog Alojzija Stepinca prigodom 60. obljetnice njegove mučeničke smrti. Uz prisutne župljane, zajedništvu su se pridružili i vjernici hodočasnici iz Novozagrebačkog dekanata predvođeni svojim svećenicima. Novozagrebački dekanat od 1974. godine redovito, nastavljajući tradiciju, hodočasti u Krašić, to iznimno mjesto Božje prisutnosti po svetosti života našega Blaženika. 

U 17 sati započeo je križni put na otvorenom pored župne crkve. Prisutni vjernici kroz tekstove za razmatranje tijekom križnog puta uronili su dublje u život blaženika, pastira Zagrebačke Crkve, kardinala Alojzija Stepinca u vrijeme uzništva u Lepoglavi i rodnom Krašiću.

Euharistijsko slavlje u 18 sati predvodio je preč. Ivan Topolnjak, dekan Novozagrebačkog dekanata i župnik župe Svetih Anđela, Zagreb–Savski gaj u koncelebraciji sa svećenicima Novozagrebačkog dekanata, vlč. Dragutinom Goričancem, župnikom u župi Završje i voditeljem udruge „JOB“ te vlč. Ivanom Torbarom, župnikom župe svetih Triju Kraljeva u Donjoj Lomnici. Liturgijsko slavlje je svojim pjevanjem uveličao mješoviti zbor župe Tijela Kristova iz Sopota.
 
Preč. Topolnjak u svojoj homiliji posebno se osvrnuo na činjenicu kakva bi trebala biti svetost svih nas, današnjih vjernika, po primjeru i uzoru života blaženog Alojzija Stepinca. Po završetku euharistijskog slavlja nazočnim vjernicima obratio se vlč. Ivan Vučak, upravitelj župe u Krašiću s prigodnom zahvalom. Prisutni vjernici izmolili su Molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca. Nakon euharistijskog slavlja, okupljeni župljani zadržali su se u zajedničkom druženju s hodočasnicima u prostoru župnog dvora.


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

***BICIKLOM KROZ HRVATSKU ZA SPOMEN DOM BL. ALOJZIJA STEPINCA U KRAŠIĆU!"


***BICIKLOM KROZ HRVATSKU ZA SPOMEN DOM BL. ALOJZIJA STEPINCA U KRAŠIĆU!"

U Krašiću svečano proslavljen 122. rođendan blaženoga Alojzija Stepinca


U petak 8. svibnja 2020. svečanom svetom misom proslavljen je 122. rođendan blaženog Alojzija Stepinca u njegovoj rodnoj župi u Krašiću, kao i dan Općine Krašić te Osnovne škole bl. Alojzija Stepinca.

Sjemeništarci hodočastili bl. Alojziju u Krašić


U srijedu 5. veljače ove godine na liturgijski spomendan sv. Agate, djevice i mučenice, sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate hodočastili su u Krašić

Četvrti dan devetnice uoči Stepinčeva


U utorak, 4. veljače 2020. u župi Presvetog Trojstva – Krašić proslavljen je četvrti dan devetnice uoči blagdana blaženog Alojzija Stepinca

U devetnici priprave za blagdan Stepinčeva u Krašiću služena grkokatolička liturgija


U krašićkoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva u ponedjeljak 3. veljače služena je svečana liturgija sv. Ivana Zlatoustoga. Liturgijsko slavlje u sklopu devetnice povodom blagdana bl. Alojzija Stepinca predslavio je apostolski administrator Križevačke eparhi