Objavljeno 05.02.2021

Kategorija : Župne obavijesti

Don Ivan Marčić predvodio misu u Krašiću petoga dana devetnice uoči Stepinčeva

U nadahnutoj propovijedi mladi svećenik don Ivan Marčić, rodom iz Zenice, nakon evanđelja po Marku kojega je pročitao vlč. Ivica Zlodi iz Zagreba, osvrćući se na evanđelje, kazao je na početku kako “svaki put kad slušamo Božju riječ, čujemo je nekako drukčije, kao da svaki put zvuči malo drukčije.”

“Što nam zapravo Gospodin svojom Riječju želi reći? On nam u svojoj Riječi šalje utjehu, pouzdanje, potporu iscjeljenje i sve ono što nam je potrebno u tome trenutku. Jer, nismo isti onda i sada”, rekao je don Ivan Marčić, napomenuvši da je ova godina po mnogočemu drukčija od drugih.

Ne smijemo i ne trebamo se ničeg bojati ako smo Kristovi vjernici

“Mislim da se nikad dosad nije dogodilo da smo toliko promišljali, hoćemo ili nećemo doći na devetnicu blaženom Alojziju Stepincu, u Krašić, ovdje u njegovu crkvu. Što će biti s nama u ovoj godini, što nam to Gospodin stavlja pred nas, što Gospodin od nas želi kao Kristovih vjernika?”, priupitao se propovjednik.
Potom je don Ivan citirao Sveto pismo i podcrtao da se ne smijemo i ne trebamo ničeg bojati ako smo Kristovi vjernici, već samo trebamo biti vjerni Kristu i moliti mu se, u kakvoj god se teškoj situaciji nalazili.
“Gospodin je svjetlost i spasenje, koga da se bojimo?! Pred kim da strepimo?! Kažimo sebi da ne želimo biti ničiji već samo Božji, neka nam Gospodin bude u srcu i u našem životu na prvom mjestu i neka nam Božja riječ bude na prvom mjestu. On je štit života našeg, samo se njemu klanjajmo i neka bude volja Gospodinova, neka bude s nama ono što On želi”, zavapio je svećenik Marčić.

Ne budimo srebroljupci, oni koji su lako potkupljivi i koji je lako kupiti

Potom se spomenuo svetog Pavla koji u jednoj svojoj poslanici navodi da ne budemo ljubitelji prolaznih dobitaka, tzv. srebroljupci.
“Ne budite oni koji su lako potkupljivi, ili oni koji je lako kupiti. Ne budite oni koji svoj stav, svoje srce i svoju vjeru mjenjaju za ovozemaljsku prolaznu dobit. Budite oni koji svoj žvot, svoje srce i svoju savjest ne mijenjaju za zemaljske dobiti. Jer je zemaljska dobit prolazna, jedino je bitno ono što ćeš donijeti kad jednom dođeš pred Krista, kad on otvori našu knjigu života, pred nama, i kaže da će sada vidjeti što smo radili, koliko smo ljubili, jesmo li molili, koliko smo bili slika Božja na koju smo stvoreni”, kazao je don Ivan, dodavši da u njegovom zavičaju ljudi u šali jedni druge znaju priupitati: “Misliš li (više) umirati?”.
Propovjednik je potom ponovno apostrofirao nadu, osim povjerenja u Boga, ufanje, da će sve biti dobro, jer će nam Bog dati ono što nam treba, ono što je najbolje za nas i da trebamo vjerovati u to.

“Kad Krista pitaju, na više mjesta, što nam je činiti da baštinimo Kraljevstvo nebesko, Krist im kaže: Ljubite i praštajte”, napominje propovjednik i ističe da su to dvije najteže stvari u životu vjernika, navodeći da Gospodin baš hoće da se pomirimo sa svojim rođakom s kojim smo u svađi i možda ne razgovaramo dvadeset godina, te da kažemu iz srca: Hvaljen Isus i Marija i zagrlimo ga.

Blaženi Alojzije Stepinac primjer je koji trebamo slijediti u svakom trenutku svoga života

Pri kraju propovijedi don Ivan Marčić je, bez obzira što se to ne piše u Svetom pismu, rekao da mu se čini da su se Isus i apostoli često smijali i da se i mi moramo češće smijati.
“Mi se zaboravimo smijati, u zadnje vrijeme pogotovo jer se, rekli bi neki, nemamo čemu smijati. No baš sada se trebamo smijati, jer su nam križevi teži nego su bili prije”.

“Baš sada, mi koji vjerujemo u Krista živa, trebamo biti svjetiljke, da svijetlimo onima koji Krista ne poznaju da vide to svjetlo, da i oni požele ići u crkvu, odnosno u ovo sveto mjesto gdje mi idemo, da se pitaju odakle odišemo radošću u ovim teškim vremenima”, istaknuo je don Ivan.
Za kraj, don Ivan Marčić spomenuo se blaženog Alojzija Stepinca te istaknuo da nam on može biti primjer koji trebamo slijediti i po kojem se trebamo ravnati u svakom trenutku svoga života.

“Zar bi blaženi Stepinac, koji je u našem srcu i u našoj glavi svetac, bez radosti koju Krist daje uspio preživjeti sve ono što je život stavio pred njega? Zar bi ostao vjeran i čvrst u tolikim pokušajima da ga se učini srebroljupcem? On im je na to kazao: Ja neću, meni je Krist dosta, ja u njemu imam sve, a sve što mi vi dajete, ne znam kome će ostati, a ono što mi Krist daje ja nosim u vječni život. Neka nam Gospodin udijeli radost i blagoslov da živimo tako, uz zagovor blaženog Stepinca, zajedno sa svetom Agatom čiji spomendan danas slavimo. Amen”, zaključio je propovijed don Ivan Marčić.
Pobožnost Stepinčeva Križnog puta uoči mise

Misnom slavlju u Krašiću prethodila je pobožnost Stepinčeva Križnog puta, koju je predvodio krašićki župnik vlč. Ivan Vučak, koji je nagovijestio da će se pobožnost Stepinčeva Križnog puta do kraja devetnice vjerojatno održati još koji put.

Hodočasnički dan u subotu 6. veljače

Tradicionalno, na kraju mise, krašićki župnik vlč. Ivan Vučak pozvao je vjernike da zajedno izmole molitvu za proglašenjem svetim blaženog Alojzija Stepinca.

U subotu 6. veljače u Krašiću je hodočasnički dan, a misno slavlje u 18 sati predvodit će preč. Dražen Karačić, dekan Karlovačkog dekanata i župnik Župe Presvetoga Srca Isusova u Karlovcu.

Upravitelj krašićke Župe Presvetoga Trojstva vlč. Ivan Vučak

Zbog epidemioloških mjera koje onemogućuju uobičajena svakodnevna tradicionalna hodočašća vjernika, devetnica se svakoga dana izravno prenosi putem Laudato televizije. Devetnica svakoga dana počinje u 17.15 molitvom krunice, klanjanjem ili pobožnošću Križnog puta, a nastavlja se euharistijskim slavljem u 18 sati.


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

Vlč. Ivan Vučak najavio životopis o župniku Vranekoviću, bliskom Stepinčevom suradniku


Pokojni krašićki župnik i jedan od najbližih suradnika bl. Alojzija Stepinca, vlč. Josip Vraneković, rođen je 16. ožujka 1921., prije točno 100 godina. Povodom njegova rođenja u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću će se održati proslava 21. ožujka, u sklopu

Papa primio u audijenciju nuncija Giorgia Linguu


Papa Franjo primio je u četvrtak 18. veljače u audijenciju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Linguu. Tim povodom Vatican News je objavio s nuncijem intervju u kojem je mons. Lingua, među ostalim, rekao kako Hrvati gaje veliku lj

Nuncij Lingua predvodio proslavu Stepinčeva u Krašiću


Na 61. obljetnicu smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u srijedu 10. veljače, u Župi Presvetoga Trojstva u Krašiću središnje svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

STEPINČEVO 2021. RASPORED MISA


STEPINČEVO 2021. RASPORED MISA

Osmi dan devetnice uoči Stepinčeva u Krašiću


Misno slavlje osmoga dana devetnice uoči Stepinčeva u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću predvodio je 8. veljače krapinski dekan i župnik Župe Uzvišenja sv. Križa u Svetom Križu Začretju preč. Vladimir Drnetić.

Mons. Svalina: Isusova nagrada strpljivima i ustrajnima uvijek je veća od trenutačnih problema i poteškoća


Misno slavlje sedmoga dana devetnice uoči Stepinčeva u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću predvodio je 7. veljače ravnatelj Hrvatskoga Caritasa i Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina u koncelebraciji sa svećenicima Jastrebarskoga dekanat