Objavljeno 03.10.2021

Kategorija : Župne obavijesti

Biskup Šaško blagoslovio Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca u Krašiću


 

U nedjelju 3. listopada 2021., na 23. obljetnicu proglašenja blaženim Alojzija Stepinca, blagoslovljen je obnovljeni Spomen-dom blaženoga Alojzija Stepinca u Krašiću. Euharistijsko slavlje i blagoslov spomen-doma predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško. Na svetoj misi koncelebrirali su mons. Nikola Kekić, vladika križevački u misu, mons. Juraj Batelja, postulator kauze za kanonizaciju bl. Stepinca, prof. Ante Crnčević, pročelnik Katedre za liturgiku Katoličkog bogoslovnog fakulteta, preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa, vlč. Ivan Vučak, upravitelj župe Krašić, vlč. Filip Marić, upravitelj župe sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom, vlč. Stjepan Penić, umirovljeni svećenik, i vlč. Ivan Bingula, student crkvene glazbe u Beču.


Na početku euharistijskog slavlja biskup Šaško pozdravio je sve okupljene i spomenuo se 3. listopada 1998. "Treći dan mjeseca listopada u nama budi zahvalnost i radost; u našim nesigurnostima i dvojbama, u razočaranjima i iščekivanjima, slavlje beatifikacije kardinala Alojzija, koje smo proslavili na današnji dan prije dvadeset i tri godine, obnavlja naše pouzdanje u Boga i njegov plan; učvršćuje nadu u kojoj zahvaljujemo i za kušnje kroz koje i u životu Crkve moramo proći. I tih će se kušnja u odmaku vremena Crkva spominjati, a od njih će – kao i uvijek – preživjeti samo plodovi milosti i spomen ljudi koji su ih svjedočili i darivali."

Tumačeći liturgijska čitanja mons. Šaško naglasio je kako se kršćanski brak temelji na ljubavi, "na 'ludosti križa'; na zajedničkome životnom osluškivanju Boga, na kojemu se susreće iskustvo blaženstva i iskustvo boli i grješnosti", istaknuo je biskup i nastavio: "Nerazdruživost leži na odnosu s voljenom osobom, s Bogom i s njegovim planom; na onoj osjetljivosti, krhkoj i ujedno snažnoj, osjetljivosti međusobnoga praštanja; na obnoviteljskoj snazi koja se obraća Bogu. Uzajamnost opraštanja, pročišćena istinom, obnavlja ljubav."Govoreći o starom župnom dvoru, u kojem je Stepinac proveo posljednje desetljeće svoga života i koji je otvoren kao njegov spomen-dom, biskup Šaško naglasio je kako je blagoslov odgovor srca, a ovaj dom više od drugih domova. "On nije samo župna kuća, boravište nekih službenika i službenica Crkve; mjesto zajedništva i razmatranja, susretište vjernika sa svojim župnikom. To je dom urezan u mnoga srca: u mekana i topla, u radosna i nježna, ali i u tvrda i okorjela srca. Pokušajmo samo zamisliti kakvim je sve pogledima i osjećajima promatrana ta kuća. Jedni su ju vidjeli kao utočište, drugi kao prijetnju; jedni kao Nadbiskupski dvor, drugi kao uklonjenost iz javnosti; jedni kao strepnju za vlast, drugi kao prostor novih nadanja; neki kao stražarski posao, a neki kao Božji dar."

Župna kuća, posljednje Stepinčevo ovozemaljsko boravište, "ušla je u srca kroz oči krašićkih vjernika, kroz oči svećenika i bogoslova koji su se domišljali kako do Nadbiskupa; kroz oči nalogodavaca koji su ju smatrali prikladnom za kućni pritvor; kroz oči stražara koji su izvršavali naredbe; kroz oči liječnika koji su joj pristupali i radosni i zabrinuti; kroz oči stranih izvjestitelja i čitatelja koji su s divljenjem promatrali jednoga pastira; kroz oči djece koja su znala da ih čeka osmijeh i dar."

 
Mons. Šaško istaknuo je kako su obnovljeni njezini zidovi, "ali istinsku obnoviteljsku snagu očituje odnos prema Bogu koji je djelovao u blaženome Alojziju, od kojega su ostali predmeti i namještaj. Svaki predmet govori o djelovanju Duha Svetoga: od liturgijskih i drugih knjiga koje je listao i duhom šetao po njihovim slovima do pisaćega stola i stroja na kojima je prenosio svoju brigu i poticaje; od klecala do umivaonika; od zavoja do bolesničkoga kreveta. Među tim predmetima obično pozornost privuče krletka, ta snažna slika pomiješanih osjećaja, slika slobode i spašenosti u izvanjskoj neslobodi; slika ljubavi koja želi unijeti radost i slika ograničenosti koja se veseli blizini."

Na kraju biskup je s okupljenima podijelio sjećanje na svoj posjet ovoj kući u gimnazijskim danima i riječi koji je zapisao nakon posjeta Krašiću: "S pravom smo došli ovdje naučiti ljubiti narod, Crkvu i Boga, a vječno svjetlo neka nam svijetli s prozora tvoga."Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je blagoslov spomen-doma prije kojega je vlč. Ivan Vučak zahvalio svima koji su sudjelovali u procesu obnove. Mons. Šaško izmolio je potom blagoslovnu molitvu i blagoslovio spomen-doma izvana i iznutra. Blagoslov je zaključio porukom svima okupljenima: "Hrvati diljem svijeta bili su zagledani u ovaj mali prozor, što je i nama ohrabrenje da ne gubimo nadu i pouzdanje u Gospodina." 


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

***ŽUPNI LISTIĆ TRINITAS***


Župni listić TRINITAS, 10.srpnja 2022.

Marijanski zavjet za Domovinu u našoj župi Krašić


Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu je neprofitna udruga nastala 2015. godine na inicijativu mladih i branitelja-veterana Domovinskog rata sa željom da Bratovština i njeni članovi budu inicijatori promjena i stvaratelji novih zajedničkih vrijednosti

Župni pastoralno - liturgijski listić TRINITAS


Župni listić  GODINA XIX  BROJ: 24/2022. 19.lipnja 2022.

***JAZOVKA***


***JAZOVKA*** Vidimo se u Sošicama za tjedan dana!

***TIJELOVO U KRAŠIĆU***


***TIJELOVO U KRAŠIĆU***