Objavljeno 01.02.2018

Kategorija : Župna događanja

Županijsko (međuškolsko) natjecanje iz vjeronauka za osnovne škole u Krašiću

Na županijskom (međuškolskom) natjecanju iz vjeronauka za osnovnu školu Zagrebačke nadbiskupije održanog 31. siječnja u Krašiću izvrsnu organizaciju susreta imali su domaćini iz OŠ Kardinala Alojzija Stepinca. U prigodnom programu učenici domaćini izveli su dvije plesne točke te progovorili svojim domaćim narječjem u kojem je bilo dosta smijeha i tambure, a nazočne se podsjetilo kako se nekad putovalo vlakom (cugom) do Zagreba.Pozdravnom riječju natjecateljima i njihovim vjeroučiteljima obratila se ravnateljica Helena Beketić koja je svim sudionicima zaželjela dobar uspjeh na natjecanju. Nakon pismenog testa učenici su zajedno sa svojim mentorima posjetili župnu crkvu Presvetog Trojstva gdje ih je sve srdačno dočekao mladi župnik Ivan Vučak. Župnik Vučak obraćajući se mladima i djeci rekao je da je sretan što je Božja providnost htjela da danas govori o životu bl. Alojzija Stepinca jedan nama dragi živi svjedok njegovog uzništva u Krašiću.Nakon uvodnih riječi o samoj župi i sada hodočasničkom mjestu župnik Vučak pozvao je varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka da o tim danima zatočeništva progovori o bl. Alojziju Stepincu. Biskup Mrzljak koji je i sam rodom iz ove župe prisjećajući se tih godina zatočeništva nadbiskupa Alojzija Stepinca kao dječak Blaženika je tada doživljavao kao jednostavnog i pristupačnog čovjeka osobito djeci. „Mi djeca rado smo mu ministrirali i bili vjerni prenositelji mnogih poruka jer se u nas tada najmanje sumnjalo.“Govoreći o svetom životu Blaženika, biskup Josip je istaknuo: „Moram reći da sam tada na svetost gledao drugačije; nešto što pripada svetim slikama i kipovima, a na nadbiskupa Stepinca gledao sam kao na jednog običnog čovjeka koji se zajedno sa župnikom Vranekovićem šeće Krašićem uz pratnju tadašnje milicij,e a domaći ljudi iz Krašića rado su mu prilazili i s njime pričali“.

Biskup Mrzljak je na kraju rekao da je bl. Alojzije na osobit način volio svoju Domovinu što pokazuje da je kroz osam godina zatočeništva shrvan bolešću ostao uz svoj narod i nije ga ni u jednom trenutku napustio. Župnik Vučak podsjetio je djecu i mlade i njihove vjeroučitelje da je ova godina posebna jer u njoj obilježavamo dvadeset godina od proglašenja blaženim Alojzija Stepinca. Na kraju susreta župnik je zajedno s biskupom Mrzljakom, djecom i mladima izmolio molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca moleći da se Blaženikovo proglašenje svetim dogodi što prije. Nakon zajedničkog fotografiranja kod kipa bl. Alojzija Stepinca ispred crkve Presvetog Trojstva osnovci i srednjoškolci posjetili su Stepinčevu spomen-sobu u župnom dvoru te se upisali se u knjigu dojmova.Uz prigodni ručak djeca, mladi i mentori čekali su objavu rezultata koja je najviše obradovala pobjedničke ekipe iz Zaprešića – OŠ Antuna Augustinčića i SŠ gimnazije iz Velike Gorice. Na natjecanju je sudjelovalo 76 učenika  iz 19 osnovnih škola i 20 učenika iz pet srednjih škola Zagrebačke županije koje pripadaju Zagrebačkoj nadbiskupiji. Pobjedničke ekipe sa županijskog (međuškolskog) natjecanja bit će pozvane na nadbiskupijsko (međužupanijsko) natjecanje, koje će se u organizaciji Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk održati 27. veljače 2018. u Zagrebu. Tema vjeronaučne olimpijade za osnovne i srednje škole ove školske godine je „Kršćani na putu dijaloga“.

                                                                                                          
Ilija Nikolić


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

ŽUPLJANI ŽUPE KRAŠIĆ HODOČASTILI U SVETU ZEMLJU


ŽUPLJANI ŽUPE KRAŠIĆ HODOČASTILI U SVETU ZEMLJU

Proslava 20. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca u njegovoj rodnoj župi u Krašiću


Proslava 20. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca u njegovoj rodnoj župi u Krašiću

Župljani Krašića na otvaranju postupka beatifikacije s. Žarke i njezinih susestara u Gospiću


U srijedu, 16. svibnja 2018. godine, točno 72 godine od mučeničke smrti sestre Žarke Julijane Ivasić, njezina rodna župa Krašić hodočastila je na njezin grob u Gospić te sudjelovala na svečanoj svetoj misi koju je predslavio preuzvišeni gospodin biskup, m

U Krašiću kršteno peto dijete obitelji Ćuk


U Krašiću kršteno peto dijete obitelji Ćuk

POGLAVARI I BOGOSLOVI SJEMENIŠTA "REDEMPTORIS MATER" POSJETILI KRAŠIĆ


Poglavari s bogoslovima biskupijskih misijskih sjemeništa "Redemptoris mater" iz Pule i Sarajeva u nedjelju 8. travnja 2018. posjetili su Krašić i sudjelovali na svetoj misi u 11 sati.

PROSLAVA 120. OBLJETNICE ROĐENJA BL. ALOJZIJA STEPINCA


PROSLAVA 120. OBLJETNICE ROĐENJA BL. ALOJZIJA STEPINCA