Objavljeno 08.02.2018

Kategorija : Župna događanja

„Stepinčevo srce poput Gospodinova srca“

Šestog dana devetnice na čast bl. Alojziju Stepincu, 7. veljače 2018. s početkom u 17 sati, u župu Krašić hodočastili su župljani župe Sveti Križ Začretje zajedno sa svojim župnikom vlč. Zlatkom Pavetićem i supsidijarom vlč. dr. Stjepanom Sirovcem. Njima su se priključili i hodočasnici iz Ozaljsko-lipničkog dekanata u zajedništvu sa svećenicima predvođeni dekanom, preč. Josipom Jakovčićem.
 

Okupljeni vjernici prije svečane svete mise imali su pobožnost križnog puta, koji paralelno s evanđeljem opisuje Blaženikovo mučeništvo, a kojeg je predvodio vlč. Dragutin Goričanec, povjerenik za pastoral osoba s posebnim potrebama, duhovnik u zagrebačkom Caritasu, župnik u Župi Uzvišenja Sv. Križa u Završju te predsjednik udruge Job.
 

Svečanu svetu misu predslavio je vlč. Zlatko Pavetić, dok je homiliju održao domaći župnik vlč. Vučak, koji je povezao evanđelje dana s blaženim Alojzijem te usporedio kako Nadbiskup nikada nije osuđivao, u svome zatočeništvu u lepoglavskom zatvoru, stražere koji su bili grubi prema njemu, jer je znao da su oni jedno kao ljudi, a drugo dok moraju vršiti tu službu i to pod utjecajem alkohola. Kao što Gospodin Isus govori da sva ljudska zloba izlazi iz ljudskog srca, tako je vlč. Vučak naglasio da težimo za srcem kakvog je imao bl. Alojzije, srce koje je opraštalo svma i koje je nalazilo toplu riječ i utjehu za svakoga, a posebno za svećenike koji su bili u krizi ili su teško podnosili komunistički režim. Srce je na poticaj vlč. Pišonića kao “najdražu uspomenu hrvatskom narodu” sačuvao dr. Petar Grünwald.

To srce, Stepinčevo srce, dr. Grünwald predao je vlč. Miji Pišoniću, tajniku Zagrebačke nadbiskupije, i to srce bilo je nekoliko dana u Nadbiskupskom dvoru, a nekoliko dana čuvano je u jednom samostanu. Kad je Udba saznala za čuvanje nadbiskupova srca, prisluškujući razgovor vlč. Pišonića s osobom koju je u jednoj zagrebačkoj bolnici zamolio za potrebnu tekućinu (konzervans), došla je i pod prijetnjom nadb. Šeperu naredila da preda srce, koje je na kraju bilo spaljeno u Šarengradskoj ulici u Zagrebu.

Župljani iz župe Sveti Križ Začretje sa sobom su donijeli sliku bl. Alojzija Stepinca na kojoj ne narisan bl. Alojzije Stepinac, zajedno s kaležom i hostijom koji simboliziraju Euharistijski kongres koji se održao u toj Župi te u pozadini crkva Uzvišenja Svetog Križa, a koju je na kraju slavlja vlč. Ivan Vučak i blagoslovio te potaknu vjernike da ispred ove slike upale svijeću i mole za što skorije proglašenje svetim našega Blaženika.

Naime u župi Sveti Križ Začretje, 31. kolovoza 1940. godine održvao se Euharistijski kongres. Nadbiskup Stepinac smatrao je da su kongresi najbolji lijek protiv vjerničke osrednjosti i malodušnosti te je želio da se njima ojača vjera i onih koji nisu dovoljno jaki. Takva vjernička okupljanja oko euharistije hrabrila su i obnavljala Božji narod, a toj obnovi u Kristu blaženi Alojzije dao je snažan zamah kojim se liječila bezbožna ideologija i materijalistički način života.

 


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

Varaždinski biskup u miru mons. Mrzljak u Krašiću proslavio 50 godina svećeništva


Mons. Josip Mrzljak, biskup u miru, a donedavni varaždinski biskup, u subotu 30. studenoga proslavio je 50 godina svećeništva

Misa Zahvalnica i završetak hodočasničke godine u Svetištu Majke Božje Gorske u Loboru


U nedjelju, 27. listopada 2019., proslavljena je misa Zahvalnica i završetak hodočasničke godine u Svetištu Majke Božje Gorske u Loboru, najstarijem svetištu sjeverozapadne Hrvatske.

Hodočašće Nadbiskupske klasične gimnazije u Karlovac i Krašić


Hodočašće Nadbiskupske klasične gimnazije u Karlovac i Krašić

Održan 7. hrvatsko-slovenski susret u Stepinčevu Krašiću


Održan 7. hrvatsko-slovenski susret u Stepinčevu Krašiću U Krašiću, rodnoj župi hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca, u subotu 19. listopada održan je sedmi susret hrvatskih i slovenskih katolika.

U Krašiću proslavljena 25. obljetnica svećeništva vlč. Darka Pužina


Svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju 7. srpnja u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću, svečano je proslavljena 25. obljetnica svećeništva vlč. Darka Pužina.

Cvjetnica u Krašiću!


Procesijom i misnim slavljem, kao i diljem domovine proslavljen blagdan Cvjetnice.