Objavljeno 30.10.2017

Kategorija : Riječ nadbiskupa

Kardinalova pozdravna riječ kardinalu Pietru Parolinu, državnom tajniku pape Franje

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački
Pozdravna riječ kardinalu Pietru Parolinu, državnom tajniku pape Franje
Zagreb, Misa u Katedrali, 30. listopada 2017. godine.
 

Draga braćo i sestre u Kristu!

1. Večerašnja Euharistija u zagrebačkoj prvostolnici ima posebno značenje. U našoj je katedrali s nama državni tajnik pape Franje kardinal Pietro Parolin, kojega najsrdačnije pozdravljam u ime svih okupljenih.
Uzoriti kardinal Parolin ovih je dana u pohodu Zagrebu i Hrvatskoj. Prije podne blagoslovio je Veliku dvoranu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i održao Lectio Magistralis prigodom Dana Sveučilišta.
U popodnevnim satima susreo se s predstavnicima kršćanskih Crkava i vjerskih zajednica te s biskupima Hrvatske biskupske konferencije. Sutra ujutro predvodit će Euharistiju u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu te će se susresti s našim bogoslovima. Nakon toga slijede susreti s predstavnicima državnih vlasti Republike Hrvatske. Time kardinal Parolin zaključuje svoj kratki, ali intenzivni program u Zagrebu i već sutra navečer leti za Rim.

2. Neizmjerno smo zahvalni Državnom tajniku Svetog Oca za ovaj pohod i zajedništvo što nam ga je ovime iskazao. Kardinal Parolin sada u našoj sredini na najviši način predstavlja Svetog Oca i Apostolsku Stolicu. U njemu prepoznajemo posebnu blizinu pape Franje, jer On je prvi suradnik Vrhovnog svećenika u brizi za sve Crkve. Stoga vas molimo, uzoriti Kardinale, da posvjedočite Svetom Ocu našu vjerničku odanost, crkveno zajedništvo i ljubav u kojoj molitvom pratimo Papin neumorni apostolski rad u naviještanju radosti Evanđelja.

3. Radostan sam što u ovom slavlju sudjeluju: apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Giuseppe Pinto, nadbiskupi i biskupi Hrvatske biskupske konferencije, na čelu s predsjednikom mons. Želimirom Puljićem.
Draga mi je prisutnost predstavnika kršćanskih crkava i crkvenih zajednica te predstavnika drugih vjeroispovijesti, kao i predstavnika državnih i građanskih vlasti te članova diplomatskog zbora.
Raduje me prisutnost brojnih svećenika, redovnika, časnih sestara redovnica, naših bogoslova i sjemeništarca, redovničkih kandidata i kandidatica, zagrebačkih studentica i studenata, zajedno sa svekolikim Božjim narodom ovdje sabranim.
Sve vas, draga braćo i sestre, od srca pozdravljam.

4. Nalazimo se u zagrebačkoj prvostolnici koju tako rado nazivamo Stepinčevom katedralom, jer ona od šezdesetih godina prošlog stoljeća čuva zemne ostatke našega Blaženika. Njegov grob je postao mjestom trajne proslave Boga u svetosti života nama dragog uzornika kardinala Alojzija Stepinca. Rijeke hodočasnika iz domovine i svijeta tijekom cijele godine ovdje svjedoče vjerničku zahvalu, molitvu i utjehu kojom može tješiti samo Bog.
Pokraj njegova groba molili su sveti papa Ivan Pavao II. i papa Benedikt XVI.

Dragi uzoriti Kardinale, neizmjerno smo zahvalni za Vaš pastirski pohod, radujemo se Euharistiji kojom ćete Vi sada predsjedati, očekujući da nas učvrstite u vjeri, ljubavi i nadi koje nadilaze svaku ljudsku utjehu. A kao uspomenu na ovo Slavlje i Vaš pohod našoj Crkvi poklanjamo Vam bistu blaženog Alojzija Stepinca s posvetom.

Uzoriti, uvedite nas u euharistijsko Slavlje.


Ja iz ove zemlje ne idem! Smatram svojom dužnošću, da u ovim teškim danima ostanem sa svojim narodom i svećenstvom.

Bl. Alojzije Stepinac

Trpjeti i raditi za Katoličku crkvu. Od ovih principa ne odstupamo nikada, makar uz cijenu života.

Bl. Alojzije Stepinac

Tko se Boga ne boji, taj strepi pred ljudima.

Bl. Alojzije Stepinac

Tu su biskupi, koji nas vode, a kad bi i koji biskup zastranio, još je tu Sveta Stolica – Sveti otac koji nikad neće zalutati u stvarima vjere.

Bl. Alojzije Stepinac

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.

Bl. Alojzije Stepinac

Mislim da Gospodin Bog neće uništiti siromašni naš narod, da će mu se smilovati, kad je Sveti otac ovo učinio.

Bl. Alojzije Stepinac

ŽUPLJANI ŽUPE KRAŠIĆ HODOČASTILI U SVETU ZEMLJU


ŽUPLJANI ŽUPE KRAŠIĆ HODOČASTILI U SVETU ZEMLJU

Proslava 20. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca u njegovoj rodnoj župi u Krašiću


Proslava 20. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca u njegovoj rodnoj župi u Krašiću

Župljani Krašića na otvaranju postupka beatifikacije s. Žarke i njezinih susestara u Gospiću


U srijedu, 16. svibnja 2018. godine, točno 72 godine od mučeničke smrti sestre Žarke Julijane Ivasić, njezina rodna župa Krašić hodočastila je na njezin grob u Gospić te sudjelovala na svečanoj svetoj misi koju je predslavio preuzvišeni gospodin biskup, m

U Krašiću kršteno peto dijete obitelji Ćuk


U Krašiću kršteno peto dijete obitelji Ćuk

POGLAVARI I BOGOSLOVI SJEMENIŠTA "REDEMPTORIS MATER" POSJETILI KRAŠIĆ


Poglavari s bogoslovima biskupijskih misijskih sjemeništa "Redemptoris mater" iz Pule i Sarajeva u nedjelju 8. travnja 2018. posjetili su Krašić i sudjelovali na svetoj misi u 11 sati.

PROSLAVA 120. OBLJETNICE ROĐENJA BL. ALOJZIJA STEPINCA


PROSLAVA 120. OBLJETNICE ROĐENJA BL. ALOJZIJA STEPINCA